La moció sorgeix com una necessitat per a posar en marxa mesures davant possibles casos de submissió química i establir protocols d’actuació davant casos d’agressions sexuals en els contextos d’oci nocturn tant públics com privats.
Arran del fet que s’està investigant ocorregut durant l’últim cap de setmana del carnaval a Vinaròs, l’agrupació local de Compromís a Vinaròs ha pres cartes en l’assumpte presentant una moció que preté posar en marxa diferents intervencions per a actuar en situacions d’agressió sexuals i possible submissió química des d’una perspectiva multidisciplinar.
Segons els registres de l’Administració de Justícia i el Poder Judicial, a Espanya van haver l’any 2022 1.648 agressions sexuals amb sospita de submissió química; un augment del 75% dels casos d’agressions sexuals d’aquest tipus respecte les mateixes xifres registrades al 2021 (950 casos). D’aquestes, 276 van ser en locals d’oci. El consum d’alcohol o d’altre tipus de substàncies, són factors que influencien en la causa d’agressions sexuals, tal i com ho corroboren estudis toxicològics del Servei de Química i Drogues de l’Institut Nacional de Toxcologia i Ciències Forenses (INTCF). Fets que tenen com a víctimes majoritàriament a dones i que perpetuen la xacra de la violència masclista i els abusos sexuals.
“Som conscients que s’ha de posar el focus en l’agressor abans que en la víctima. Però no podem deixar a banda el patiment que se viu quan veus que a una amiga li ha passat alguna cosa repentinament mentre esteu de festa bé. Anticipar-se amb este tipus de protocols suposa no sols un pas molt important cap a l’atenció a les víctimes, sinó també dona un poc de sensació de seguretat.”, comenta Mirella Extrem, membre de Compromís.
D’entre les mesures presentades i que busquen el suport de la resta de consistori, destaquen la recuperació del Punt Violeta com a espai visible on no sols informar, assessorar, mostrar recolzament a possibles víctimes o ajudar a denunciar els fets, sinó també com a punt de referència on subministrar i utilitzar proves de submissió química gratuïtes com a mesura preventiva davant situacions d’afectació en dones i davant el dubte. Aquesta última mesura ja està sent aplicada en grans festivals com el Rototom o el Medusa Festival o en les festes de poblacions com Almassora.
A més a més, es reclama l’elaboració i establiment d’un protocol local unificat sobre com procedir en cas de donar positiu en submissió química. Aquest seria tant en dates de celebracions locals gestionades per la població com el carnaval, les festes de Sant Joan i Sant Pere o concerts com en espais privats (pubs, discoteques i altres locals d’oci). L’objectiu que persegueix és la implicació coordinada de totes les parts implicades que poden intervindre en l’atenció i acompanyament a la víctima; des de les empreses de transport públic i privat (taxistes i conductors d’autobús) com forces i cossos de seguretat diversos, els responsables dels locals d’oci nocturn o el personal sanitari, de Serveis Socials i de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Adictives). A més a més de la realització de formació a tots aquests per a actuar de forma preventiva i acompanyar les víctimes d’agressió sexual en context d’oci. Un cop aprovat el protocol local, podria adherir-se Vinaròs dins el Protocol d’actuació contra les violències sexuals en espais d’oci de la Comunitat Valenciana.
Cal recordar que no és la primera vegada que ocorren aquest tipus d’agressions cap a dones durant la celebració del carnaval. Per exemple, al carnaval de l’any 2009, van ocórrer dos violacions diferents, les víctimes dels quals tenien 16 i 25 anys en aquell moment.
Sobre el suport rebut per part de les víctimes, la Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, va remarcar en unes declaracions a la premsa que les denúncies per agressió sexual han augmentat un 30% durant el 2024 i no precisament per l’augment del número d’agressions. “Amb estes dades, se demostra com és de necessari recuperar el Punt Violeta i com és més eficient apropar estos recursos a la ciutadania per a donar el pas i denunciar, al fet d’esperar a que vagen aquestes a demanar ajuda”, indica Extrem.