El pressupost creix un 7 % respecte a 2024 i representa així el 9,31 % del total de la Generalitat
La dependència rep un impuls històric amb un augment del 22 % i arriba als 635 milions d’euros
La recuperació de les zones afectades per la DANA compta amb més de 141 milions d’euros
La vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha subratllat, durant la seua compareixença en les Corts, que els pressupostos socials per a 2025 són “històrics, compromesos i realistes”, dissenyats “per a millorar la qualitat de vida dels valencians i valencianes, especialment dels més vulnerables i afectats per la recent DANA”.
En la presentació dels comptes públics del seu departament, la vicepresidenta primera ha detallat totes les inversions previstes amb els 3.006 milions d’euros assignats, una xifra que suposa un increment del 7 % respecte a 2024 i representa el 9,31 % del pressupost total de la Generalitat.
Camarero ha explicat que els pressupostos de la seua conselleria prioritzen les inversions en àrees fonamentals com la dependència, la millora en la qualitat dels servicis socials, l’increment del nombre de places i la millora dels centres socials, així com la inclusió social. “I, a més, amb l’objectiu transversal de la igualtat d’oportunitats en el centre de la nostra acció”, ha afegit.
Així mateix, ha indicat també que permetran impulsar la recuperació del teixit social de les zones afectades per la riuada del 29 d’octubre perquè “després d’esta tragèdia, tenim la responsabilitat, més que mai, de protegir els més vulnerables i millorar la seua qualitat de vida”, ha assegurat.
Família i servicis socials
La Secretaria Autonòmica de Família i Servicis Socials rep 1.345,9 milions d’euros, un 45 % del total del pressupost, el major percentatge de tota la Conselleria, la qual cosa permet continuar, segons la consellera, “amb l’enfortiment dels servicis destinats a l’atenció de les famílies, les persones majors, les dependents i les persones amb discapacitat, així com la inclusió social”.
Camarero ha subratllat que l’increment respecte a 2024 de l’àrea de Família i Servicis Socials és d’un 15 % i ha incidit en el fet que “la dependència és la prioritat”, i ha destacat la partida “rècord” de 635 milions, que representa un augment del 22 % respecte a l’exercici anterior, per a reduir llistes d’espera, millorar la teleassistència avançada i augmentar la capacitat municipal per a valoracions.
Així mateix, l’atenció a la discapacitat compta amb 58,4 milions, amb un 11 % d’increment. Una inversió que prioritza l’autonomia personal, la reducció de llistes d’espera i l’eliminació de barreres arquitectòniques.
Les partides dirigides a les persones majors arriben als 87,6 milions d’euros en 2025, per la qual cosa augmenten quasi un 15 % respecte a 2024. Les principals actuacions inclouen dos noves línies per a combatre la soledat no desitjada, amb un total d’1,75 milions, i altres partides centrades en programes d’envelliment actiu i atenció específica en entorns rurals.
A més, es destinen 1,35 milions per a l’associacionisme de la tercera edat i 2 milions per a tractar malalties neurodegeneratives prèviament desateses. S’assignen també 1,1 milions a eliminar barreres arquitectòniques en vivendes, i 3,7 milions per a programes de termalisme i vacacions socials. Finalment, les activitats dels Centres Especialitzats d’Atenció a Majors (CEA) reben 9,85 milions.
La Direcció General de Família, Infància, Adolescència i Repte Demogràfic comptarà amb un pressupost de 86,5 milions d’euros en 2025, i amb això augmenta un 17,8 % respecte a l’any anterior.
Segons ha indicat la vicepresidenta, este increment es destina als Punts de Trobada Familiar (un 54 %) i al concert social per a programes essencials com a prevenció, emancipació, atenció a víctimes de violència sexual, adopcions i acolliments (un 52 %). També s’incrementa lleugerament el pressupost per al compliment de mesures judicials orientades a la reinserció juvenil.
L’àrea específica d’inclusió social compta amb 351,9 milions d’euros, dels quals 288 milions es destinaran a la renda valenciana d’inclusió i 36,7 milions a subvencions per a entitats del tercer sector. Així mateix, la cooperació al desenrotllament augmenta en inversió i arriba fins als 98,4 milions d’euros.
Igualtat i diversitat
La Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat disposa de 82,9 milions d’euros, un 7,47 % més que en 2024. En este punt, la consellera ha reiterat la seua “ferma aposta per la igualtat efectiva entre dones i hòmens” i ha destacat la posada en marxa de noves línies de subvenció específiques com els programes STEAM per a dones, la conciliació familiar i l’impuls al moviment associatiu femení.
El Comissionat contra la Violència sobre la Dona incrementa el seu pressupost fins als 40,7 milions, amb un augment del 9,7 % en el finançament dels Centres Dona, i un 54 % més que l’últim pressupost de la legislatura anterior. Ací, Camarero ha ressaltat la creació d’un nou centre dona a Elx, amb el qual sumen 11 recursos d’este tipus, a més dels tres centres integrals per a víctimes de violència sexual, oberts en desembre de 2024 en les tres províncies, i la incorporació d’advocades al servici telefònic d’atenció 24 hores.
A més, ha recordat que s’han impulsat els espais d’oci lliures de violència sexual i s’han implantat detectors contra drogues de submissió química.
Respecte a l’àrea de diversitat, el pressupost total per a 2025 és de més de 21 milions d’euros, la qual cosa suposa un augment del 19 % respecte a l’any passat i del 21,5 % respecte a 2023.
“Un pressupost que aferma el canvi de rumb en matèria de diversitat, amb l’objectiu de fer diversa la diversitat, lluny de sectarismes i advocant per una societat cohesionada en la qual es promoga la igualtat de tracte i la no discriminació”, ha indicat la vicepresidenta.
Sistema sociosanitari
El pressupost global de la Secretaria Autonòmica del Sistema Sociosanitari arriba en 2025 als 1.170,6 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 75,5 milions d’euros respecte a l’exercici anterior, és a dir, un 6,89 % més.
La Secretaria Autonòmica veu reforçades les seues dos àrees. D’una banda, la Direcció General d’Infraestructures Sociosanitàries arriba en 2025 als 461,5 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 12,6 %, és a dir, 51,8 milions més que en l’exercici anterior.
D’altra banda, el pressupost per a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema arriba als 709,1 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 3,46 %. En este context destaca el nou Contracte Programa 2025-2028, amb increments significatius en Atenció Primària Bàsica i Específica, incloent millores en mòduls, ampliacions de personal i cobertura en nous municipis.
Així, Camarero ha destacat, en relació amb el pagament del servici d’atenció social a través d’entitats locals i del tercer sector, que “el contracte programa preveu un augment de 46,5 milions respecte a 2023 i 18 milions més respecte a l’any passat i l’acció concertada ha augmentat en 6 milions la inversió, la qual cosa garantix la continuïtat en el finançament de les places de centres i entitats, la consolidació de l’ampliació de places que fem en 2024 i la futura ampliació de places en 2025”.
Vivenda
El departament de Vivenda augmenta la seua dotació un 33 % de fons propis de la Generalitat, fins als 304,11 milions d’euros. Esta inversió permetrà mantindre les ajudes al lloguer jove amb 10,5 milions, les d’adquisició de vivendes en municipis xicotets amb una dotació augmentada fins a 2,7 milions i el pla específic contra l’ocupació il·legal.
“Mantenim el compromís amb els més vulnerables i promovem l’emancipació dels jóvens”, ha remarcat Camarero, i ha assenyalat, a més, que continuaran impulsant el Pla Viu per a la construcció i oferta de vivendes a preus accessibles per a famílies i jóvens valencians.
Pressupost DANA
Susana Camarero ha subratllat que, des del primer dia, després de la riuada del 29 d’octubre, “estem treballant intensament en la recuperació social i residencial de les zones afectades”. En total, la partida específica per a la DANA arriba quasi als 141,5 milions d’euros.
Entre les accions que ha destacat la vicepresidenta es troben els més de 17,7 milions destinats a la reparació i rehabilitació de centres de servicis socials afectats, 2 milions en ajudes directes per a la mobilitat de persones amb discapacitat, i 24,8 milions en subvencions per a entitats socials amb projectes de desenrotllament local.
A més, en matèria de vivenda, que concentra el 53,7 % del pressupost DANA específic (75,9 milions), s’ha treballat des de l’inici en reallotjaments, posant a disposició 228 vivendes i adequant el parc públic amb més de 4,5 milions. També s’han avaluat els danys i s’han pressupostat 5,7 milions per a reparacions del parc públic, 5,6 milions per a avaluar danys en soterranis i garatges i 700.000 euros per a demolicions.
Al mateix temps, s’ha activat un pla especial de promoció de 200 vivendes industrialitzades, en el qual s’han invertit 15 milions d’euros i un altre pla d’adquisició de vivenda de protecció pública, dotat amb 3 milions d’euros. “Un compromís amb les persones i famílies que han perdut les seues vivendes o estes han patit danys”, ha afirmat la consellera.