Educació destina més de 76 milions a ajudes de menjador escolar i s’assegura la continuïtat del banc de llibres amb una dotació econòmica de quasi 46 milions
El pressupost de Cultura, que augmenta un 21 %, “respon a la necessitat de reactivació del sector després de la riuada, l’impuls al patrimoni i l’enfortiment de les indústries culturals”
Anuncia que l’acord plurianual de finançament de les universitats públiques “està molt avançat i suposarà quasi 40 milions addicionals”
“Ens bolquem amb els autònoms sense treballadors a càrrec seu afectats per la riuada, amb una dotació de 52 milions d’euros”
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat que en 2025 “la màxima prioritat de la Conselleria és l’atenció als damnificats per la riuada del passat 29 d’octubre”.
Rovira ha comparegut en la Comissió de Pressupostos de les Corts, en la qual ha desgranat els comptes del seu departament per a 2025. “Els pressupostos de la reconstrucció i consolidació del canvi constituïxen un clar reforç dels servicis educatius fonamentals, entre els quals es troben la llibertat d’elecció, la millora de la qualitat educativa i la igualtat d’oportunitats”, ha manifestat.
Per a l’execució de les seues competències, la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació disposa per a 2025 d’un pressupost de 7.599,15 milions d’euros, un 7 % més respecte al pressupost de l’exercici passat. D’esta manera, és la segona conselleria amb més pressupost després de Sanitat.
El gasto en l’àrea d’educació augmenta un 6,39 %, inclòs el pressupost de la Direcció General d’Infraestructures Educatives. Rovira ha anunciat que “es preveu la construcció de 8 nous centres que van ser els més afectats per la riuada i als quals destinarem 70 milions d’euros”. A esta quantitat cal sumar el cost de la seua ubicació provisional en aules prefabricades, la instal·lació de les quals ascendix a més de 6 milions.
“A més, hem implementat mesures extraordinàries per a pal·liar els efectes ocasionats per la riuada en el sector docent, com els permisos retribuïts a afectats o el reforç de plantilles en centres reallotjats”. Així mateix, es continuarà amb l’atenció psicològica per a pal·liar possibles problemes de salut mental i detectar de manera precoç trastorns emocionals. “No escatimarem ni un sol cèntim a atendre les necessitats dels municipis afectats per les inundacions”, ha indicat.
El conseller ha subratllat que les ajudes al menjador escolar per al curs 2024-2025 superen els 76 milions d’euros i permetran beneficiar-se 152.450 alumnes. Per la seua part, s’han consignat 46 milions d’euros per a garantir la continuïtat del banc de llibres després de la consulta d’elecció de la llengua base.
D’altra banda, destaca un increment significatiu en el pressupost destinat a la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys a la Comunitat Valenciana. “Per a fer-ho destinem prop de 163 milions d’euros que garantiran la seua gratuïtat i suposa un augment d’un 40 % respecte al pressupost de 2023”, ha indicat.
El conseller ha explicat que es mantenen les línies de subvenció per a la promoció del valencià en els diferents àmbits socials, així com els convenis amb les diferents entitats d’iniciativa social que participen en la promoció del multilingüisme, amb les organitzacions o entitats que requerixen l’ajuda econòmica per a este fi.
Completant les principals línies de l’àrea d’Educació, es produïx un impuls de la renovació de l’FP i s’incrementa el programa pressupostari en quasi un 42 % (més de 10 milions) respecte al curs 2024, amb una inversió total de quasi 34 milions d’euros, per a atendre l’adequació de l’oferta d’FP i els gastos derivats per la riuada.
Infraestructures educatives
Rovira ha destacat que en infraestructures educatives es preveu un increment del 50,64 % de la inversió en el capítol VI per a la construcció de centres d’Educació Infantil i Primària amb més de 48,3 milions d’euros i de centres d’Educació Secundària, més de 37,6 milions d’euros. A més, es destinen a la reforma d’edificis 24,7 milions a centres d’Educació Infantil i Primària i 27,7 a centres de Secundària.
En relació amb el capítol VII, programa Edificant, s’ha previst un gasto de més de 180 milions d’euros, incrementant un 40 % el capítol II per a incloure els gastos corrents i de funcionament ocasionats per la riuada.
Sobre l’àrea d’Ocupació, el conseller ha destacat que Labora, el Servici Valencià d’Ocupació i Formació, disposa d’un pressupost de 525 milions d’euros, que suposa un increment en termes globals de més de 78 milions respecte a 2024. “Un increment possible gràcies en la seua gran majoria a l’esforç de la Generalitat que aporta 74 d’eixos milions”, ha manifestat.
El conseller ha assenyalat que “des de la Generalitat es ratifica l’aposta per un organisme que durant este any ha demostrat la seua eficàcia i ho fem incrementant el finançament de la Generalitat fins prop dels 200 milions d’euros”. Així, ha destacat que la formació professional per a l’ocupació es consolida amb quasi 224 milions d’euros, prestant especial interés en la qualificació i inserció de les persones jóvens amb el programa Talent Jove de Garantia Juvenil i de col·lectius amb especials dificultats d’inserció en el mercat laboral.
Així mateix, s’aposta per oferir oportunitats laborals a majors de 50 anys, persones parades de llarga duració, els més jóvens i les persones amb discapacitat. “Per això, destinem a estes polítiques prop de 200 milions d’euros”. A més, s’incrementa en més de 12 milions el pressupost destinat a les ajudes a contractar persones jóvens.
El conseller ha subratllat la importància de l’accés al món laboral de les persones amb discapacitat. Per este motiu que, a través dels Centres Especials d’Ocupació, als quals es destinen més de 58 milions d’euros, es done suport a la creació de 10.500 llocs de treball per a estes persones.
“La fi última de Labora és que les persones troben treball. Per esta raó, hem incrementat prop d’un 50 % la partida destinada al programa d’Inserció Laboral, que ascendix a 83.977.060 euros”, ha indicat.
“A més, ens bolquem amb les persones autònomes sense treballadors a càrrec seu afectades per la DANA, amb una dotació de 52 milions d’euros que ha sigut gestionada en temps rècord. Unes ajudes pagades només set dies després que s’acabara el termini. I hem posat en marxa una línia d’ajudes directes de 360 euros als treballadors afectats pels ERTO de força major per la DANA. En total, hem destinat quasi 11 milions d’euros de fons propis per a ajudar a uns 30.000 treballadors”, ha afegit.
Universitats
Pel que respecta a universitats, el conseller ha explicat que amb la finalitat de garantir el finançament de les universitats públiques i elaborar el Pla plurianual de finançament (PPF), la Generalitat incrementa la transferència corrent a les universitats públiques valencianes en 27 milions d’euros, que ascendix a 877 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 3,18 %.
Respecte a l’Acord plurianual de finançament, ha assenyalat que es mantenen la línia corresponent al fons de transició al nou model de finançament de les universitats públiques, per import de 64,77 milions d’euros. Al respecte, el conseller ha anunciat que l’acord plurianual de finançament “està molt avançat i s’està definint amb les universitats públiques, amb la previsió que estiga firmat a principis de curs, la qual cosa suposarà quasi 40 milions addicionals en el pressupost de 2026 de les universitats públiques valencianes”.
Rovira ha recordat també que, a fi d’ajudar les universitats a adequar les seues plantilles docents a les exigències imposades per la LOSU, la Generalitat ha firmat el Conveni María Goyri, assumint el finançament del 40 % de les noves places de professorat ajudant doctor que es convocaran en les pròximes dates.
Pel que fa a l’àrea de Cultura, el conseller ha assenyalat que els pressupostos “responen a la necessitat de reactivació del sector després de la riuada, l’impuls al patrimoni i l’enfortiment de les indústries culturals”. Així, ha explicat que s’ha consignat un pressupost de 206,97 milions d’euros, la qual cosa suposa un augment significatiu de quasi 36 milions d’euros, un 21,05 % més que en 2024.
“El foment de la cultura i l’impuls del sector integren una part substancial d’estos pressupostos, les línies d’ajudes dels quals ascendixen a 82,6 milions d’euros”. D’este import 41,6 milions corresponen a ajudes extraordinàries per a reactivació de tots els sectors. Rovira ha recordat que, després de la riuada, els primers paquets d’ajudes urgents al sector cultural per import de 6 milions d’euros “es van resoldre en temps rècord”.
El conseller ha destacat l’increment en quasi 11 milions d’euros del programa ‘Promoció i Activitat Cultural i Escènica’ i els 7 milions d’euros en ajudes per a la reactivació dels sectors culturals incloent al teixit industrial faller i festiu. Respecte a les principals línies d’actuació en la preservació, protecció i difusió del nostre patrimoni cultural, ha destacat el desenrotllament del Pla integral de restauració del patrimoni (Restaura). “Ens bolquem en el que no va fer el Botànic”, ha afirmat.
Per a fer-ho, s’ha dotat el Patrimoni Artístic, Museus i Arts Plàstiques d’un fort impuls amb al voltant de 78 milions d’euros, amb un increment de més de 20 milions d’euros, que permetrà dur a terme actuacions de rehabilitació en monuments essencials del patrimoni cultural titularitat de la Generalitat com el Centre del Carme, el monestir de la Valldigna o les masies de Morella la Vella o intervencions indispensables en els principals monuments de la Comunitat Valenciana que, segons ha explicat, “ens trobàrem quan vam arribar que no tenien manteniment ni inversió”, com el castell de Xàtiva, que acaba d’eixir de la Llista Roja de Patrimoni d’Hispània Nostra, després d’una intervenció en 2024 després d’anys d’abandó.
Quant als sis organismes adscrits del Sector Públic Instrumental de Cultura, el conseller ha detallat els pressupostos “coherents i realistes” de més de 103 milions d’euros; 31,8 milions d’euros al Palau de les Arts Reina Sofia a pesar de “l’injustificat greuge que patix el respecte a les ajudes del Govern central a altres teatres de l’òpera a Madrid, Barcelona, o Sevilla”; els 47,2 milions d’euros de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), “dotació similar a la que s’ha executat en els anys del Botànic”; o l’augment de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), en 2025, fins als 4,7 milions d’euros, un 27 % més que en 2024.
També, ha explicat “l’optimització de gastos i el bon ús dels recursos públics” en els 6,6 milions d’euros del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; el pressupost “ajustat a l’execució real” amb 12 milions d’euros per a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM); i els 8,3 milions d’euros per al Museu de Belles Arts de València, que permetran actuacions de millora de les instal·lacions i la museografia.