- El dimarts, el Consell de Ministres de la UE ha de frenar en sec este atac a la pesca mediterrània
- La mesura suposarà l’amarrament definitiu dels 201 vaixells d’arrossegament que pesquen a la Comunitat Valenciana
- Exigix al Govern d’Espanya una negociació ferma a Brussel·les que frene esta decisió i que defenga el sector pesquer amb determinació
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que la decisió de la Unió Europea de reduir els dies de pesca de 133 a 27 provocarà “el desmantellament del sector pesquer, amb una pèrdua econòmica anual de 85 milions d’euros i l’eliminació de 4.000 llocs de treball directes i indirectes a la Comunitat Valenciana”.
El cap de l’executiu valencià ha manifestat el seu profund rebuig a la decisió del Consell d’Agricultura i Pesca de la Unió Europa de reduir dràsticament els dies de pesca, i ha alertat de les “devastadores conseqüències econòmiques i socials que esta mesura tindrà sobre el sector pesquer”.
En este sentit, ha assenyalat que esta mesura afecta de manera directa la flota d’arrossegament, que comprén més de 201 embarcacions i dona treball a més de 700 tripulants. I quant a l’afecció a la flota d’arts menors, són 250 vaixells i uns 600 tripulants que no seran viables sense l’arrossegament.
A més, les conseqüències econòmiques no es limiten al sector pesquer “sinó també a les confraries, les llotges, els majoristes de peix, les pescateries i un extens teixit empresarial que depén d’esta activitat. Això es traduïx en un impacte devastador per a la nostra economia”, ha puntualitzat.
Carlos Mazón ha explicat que la mesura tindrà un efecte dominó en sectors vinculats a la pesca: “col·lapse de les confraries i llotges, afectació a llocs de treball indirectes, com ara mecànics navals, xarciers, calafatadors i treballadors de drassanes, i l’impacte en l’hostaleria i el turisme en perdre un peix fresc de qualitat, un atractiu diferenciador per a la gastronomia i el turisme costaner”.
Ha afegit que “estem parlant d’una cadena econòmica que no només sosté llocs de treball, sinó també una forma de vida i una tradició profundament arrelada en els nostres municipis costaners”.
A més, el president ha subratllat que la reducció dels dies de pesca pot tindre efectes irreversibles per al sector, “perquè si es desmantella este teixit productiu, serà molt difícil recuperar-lo”.
Finalment, ha exigit al Govern d’Espanya “determinació en la defensa del sector pesquer i fermesa en la negociació a Brussel·les perquè frene esta decisió. Confiem que el Govern d’Espanya haja complit amb la seua obligació de reunir els països necessaris per a bloquejar esta proposta radical”.
“No podem permetre que la Unió Europea condemne les nostres comunitats costaneres a la desaparició econòmica, social i cultural. Defendrem la pesca valenciana amb tots els recursos al nostre abast”, ha conclòs.