La institució provincial signarà al costat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el protocol per a la formalització del projecte basat en la col·laboració públic-privada i amb l’objectiu d’impulsar la innovació en zones despoblades i atraure talent jove als municipis
“Esta iniciativa és un exemple de l’important que és la implicació entre administracions i la creació de sinergies per a continuar impulsant el desenvolupament i la generació d’oportunitats en el nostre territori”, ha expressat la presidenta Marta Barrachina
La Diputació de Castelló aconseguix impulsar el primer Centre d’Innovació Territorial (CIT) a la província.
La institució provincial, al costat del Govern, a través del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, firmarà divendres que ve el protocol per a la formalització del projecte basat en la col·laboració públic-privada i amb l’objectiu d’impulsar la innovació en zones despoblades i atraure talent jove als municipis.
En el marc de la Trobada Nacional de Centres d’Innovació Territorial que es desenvoluparà la setmana vinent a Ponferrada, es durà a terme la firma del protocol que, com ha expressat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, “el primer Centre d’Innovació Territorial a la nostra província respon a l’aposta d’esta institució provincial per millorar la vida dels nostres municipis i els nostres veïns, i esta iniciativa és un exemple de l’important que és la implicació entre administracions i la creació de sinergies per a continuar impulsant el desenvolupament i la generació d’oportunitats en el nostre territori”.
Així, la posada en marxa d’un Centre d’Innovació Territorial a Castelló té l’objectiu d’integrar a administracions, empreses i emprenedors en el disseny d’estratègies i projectes que impulsen el desenvolupament econòmic de l’interior de la província. “Estratègies i projectes amb les quals fer front al repte demogràfic”, ha indicat la vicepresidenta provincial María Ángeles Pallarés, que es desplaçarà fins a Ponferrada per a segellar l’acord amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Els Centres d’Innovació Territorial són espais on administracions, empreses, emprenedors, el teixit associatiu i fundacional, així com els restants agents territorials, poden activar projectes per a impulsar el desenvolupament de zones en declivi demogràfic, enfortint l’acompanyament dels processos innovadors, la implicació de la població local i, en definitiva, l’activació dels recursos i l’ecosistema necessaris per a la transformació territorial.
Estos centres són espais de col·laboració entre entitats públiques i privades concebuts per a potenciar el talent i la innovació i acompanyar i impulsar les iniciatives que ixen de zones en risc de despoblació. El seu objectiu és lluitar contra el problema de la despoblació a través de la diversificació en el desenvolupament econòmic, la retenció i captació de talent i la innovació en àrees rurals.
En el cas de Castelló, María Ángeles Pallarés ha informat que el centre es localitzarà a l’interior de la província a través de la Xarxa de Centres CEDES. El disseny del funcionament i les actuacions del futur CIT s’adequarà a les característiques particulars del territori, amb la participació dels actors locals”, ha afegit la diputada provincial.
Una de les claus del seu èxit és la connexió entre els Centres d’Innovació Territorial d’Espanya, que formen part de la RedCIT. Amb la coordinació del node central situat en Cubillos del Sil (Lleó), facilita el desenvolupament d’iniciatives conjuntes i el disseny i execució de projectes comuns d’emprenedoria en les zones en declivi demogràfic. “El repte de la despoblació, encara que amb les especificitats de cada zona, és comuna per als qui tenen CIT i estos centres connectats amb tota la xarxa espanyola ens serviran de canal i altaveu per a importar i compartir les millors pràctiques”, ha finalitzat Pallarés.