- Advoca perquè els poders públics “cuiden i incentiven” la labor científica de la qual destaca el seu paper en la protecció de l’entorn natural i les infraestructures “que han de reforçar la nostra seguretat”, així com en les polítiques socials
- Subratlla l’aposta del Consell per la innovació i la investigació com a ferramenta per a aconseguir “millor ocupació, més productivitat i major riquesa”
- Defén la col·laboració publicoprivada per a posicionar la Comunitat Valenciana en un referent en gestió de dades, biomedicina, mobilitat i energies netes, entre altres camps
- Agraïx a la Casa Reial la seua “proximitat i suport” amb el nostre territori i trasllada la seua felicitació als premiats amb els Jaume I “pel seu estímul, referència i exemple”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reivindicat la ciència i el talent “per a avançar, superar desafiaments i millorar la qualitat de vida de les persones” durant la cerimònia d’entrega dels Premis Jaume I, presidida per Sa Majestat el Rei Felip VI en la Llotja dels Mercaders de València.
El cap del Consell ha iniciat el seu discurs agraint el compromís de la Corona amb la ciència, així com “la seua proximitat i suport” cap a la Comunitat Valenciana després de les riuades del passat mes d’octubre.
Igualment, s’ha referit a l’esforç del poble valencià “per a lluitar pels seus anhels i avançar cap a la normalitat”, al mateix temps que ha subratllat “l’esperança i motivació” que representen els premis Jaume I, per constituir cada any “una crida a l’acció de la ciència per a explorar les fronteres del coneixement i orientar decisions que necessitem prendre per a continuar progressant”.
“En eixe talent, i en tot el capital de coneixement que genera, descansa la ferramenta de creixement col·lectiu més útil del qual disposem, la que resolent desafiaments transforma i millora la qualitat de vida de les persones, la que materialitza esperances compartides i la que anima a renovar-les”, ha assenyalat el president.
En este sentit, ha advocat perquè els poders públics “cuiden i protegisquen” la labor científica, de la qual ha destacat el seu paper en la protecció de l’entorn natural i les infraestructures “que han de reforçar la nostra seguretat”, així com en la millora del sistema educatiu, sanitari i servicis socials, que incidixen en el benestar de la societat.
Al seu juí, “en la ciència i en la investigació està l’esperança fundada que les administracions hem de saber alimentar” i ha incidit en l’aposta del Consell per la innovació i el coneixement com a ferramenta per a aconseguir “millor ocupació, més productivitat i major riquesa”.
Al respecte, ha remarcat la primera convocatòria del programa ValER “per a atraure i retindre investigadors amb contractes permanents, finançament creixent i condicions atractives per a desenrotllar els seus projectes”.
“Esta terra no deixarà passar l’oportunitat de participar en una era d’innovació per a la qual no hi ha procedents”, ha asseverat el president, qui ha apel·lat a l’obligació dels poders públics “per a facilitar i incentivar l’auge d’inversió i talent que estem vivint”.
Aposta per la col·laboració publicoprivada
Carlos Mazón ha defés la col·laboració publicoprivada per a posicionar la Comunitat Valenciana en un referent en la gestió de dades, biomedicina, mobilitat elèctrica i energies netes com la generació d’hidrogen verd “amb projectes que ja no són una promesa sinó una realitat que avança i que ha de fer-nos sentir orgullosos dels nostres científics i emprenedors”.
En esta línia, ha enaltit els guardonats dels Jaume I “perquè són un estímul, referència i exemple” per a altres generacions.
També ha traslladat la seua felicitació al jurat “per la difícil tasca de reconéixer els millors entre els excel·lents”, que ha estés a la Fundació Valenciana dels Premis Jaume I “per convertir-se en un sector essencial en la promoció de la investigació científica en tota Europa”, a més de tot el Patronat.
Per a Carlos Mazón, els premis Jaume I són la prova que el nostre país te una gran massa crítica d’excel·lència en ciència i investigació “i el fet de no poder premiar tot el talent que tenim garantix que el que es premia, sempre i amb tota seguretat, és magnífic”.