– Les obres del CEIP Jaume I de Vinaròs ja estan quasi acabades, amb una inversió de 5,8 milions d’euros per part de la Conselleria
– El conseller també ha visitat les obres d’ampliació de l’escola de Santa Magdalena, on Educació inverteix quasi 1,4 milions
(26/01/2022) – Les obres del CEIP Jaume I de Vinaròs ja estan quasi acabades, amb una inversió de 5,8 milions d’euros per part de la Conselleria
– El conseller també ha visitat les obres d’ampliació de l’escola de Santa Magdalena, on Educació inverteix quasi 1,4 milions
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat les obres del nou CEIP Jaume I de Vinaròs, que estan en la recta final d’execució amb una inversió de 5,8 milions d’euros per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Marzà ha estat acompanyat pel director general d’Infraestructures Educatives del seu departament, Víctor Garcia; representants de la comunitat educativa del centre; i l’alcalde de la localitat, Guillem Alsina.
El conseller d’Educació ha destacat durant la visita que “les obres d’aquest nou centre educatiu estan quasi acabades, unes instal·lacions per les quals hem lluitat tant tots i totes. La previsió és que la comunitat educativa es puga traslladar a les noves instal·lacions a partir de la meitat de febrer, segons ens ha dit l’Ajuntament”.
“Recorde perfectament la primera visita que vaig fer als barracons, amb una comunitat educativa que comptava amb un projecte pedagògic excel·lent i la qual mancava d’unes instal·lacions òptimes per a portar avant la gran tasca que es realitza des de l’equip directiu i el professorat del centre”, ha afegit. “Ha costat moltíssim, com en tots els casos que ens hem trobat de promeses incomplides de l’anterior govern respecte a centres íntegrament en barracons, però hem sigut perseverants, calia, era la nostra obligació i aquest és el resultat gràcies al bon funcionament del programa Edificant: una nova escola amb tots els serveis necessaris, aules de 2 anys gratuïtes i unes instal·lacions on, entre d’altres, es té molt en compte tot el sistema d’eficiència energètica i els espais que propicien la coeducació”.
La nova escola, que s’ha construït sobre una parcel·la d’11.200 m2, compta amb un menjador per a 360 alumnes en dos torns i cuina pròpia. Té 12 aules de Primària, 6 d’Infantil de 3 a 5 anys, 2 d’Infantil gratuïtes de 2 anys, 3 aules de suport de Primària per a fer desdoblaments i atenció a alumnat en grups reduïts, una aula de música, una altra d’informàtica i un taller; així com una sala polivalent, una biblioteca, tres sales per a professorat i un gimnàs amb una superfície útil de 375 m2.
Totes les aules i la resta d’espais docents i administratius de la nova escola estan climatitzats. Les aules d’Infantil, els vestuaris i els lavabos del gimnàs incorporen, a més, un sistema de calefacció per sòl radiant. És un centre de baix consum energètic i tindrà una qualificació A, perquè el seu consum energètic anual no supera els 167 kWh/m² i genera tan sols 28 Kg CO2/m² a l’any.
Això serà possible gràcies al fet que el centre està equipat amb una caldera de calefacció d’alta eficiència energètica i enllumenat de tipus led, amb sensors que regulen la intensitat segons la il·luminació que entre de l’exterior; a més d’un sistema de plaques solars per a garantir el subministrament d’aigua calenta al centre, junt amb una planta de producció elèctrica fotovoltaica al sostre de l’aulari de Primària.
L’aulari d’Infantil té una única planta, mentre que l’edifici central de dues plantes allotja les aules de Primària i tots els serveis comuns, com ara el menjador i la cuina, i compta amb ascensor per assegurar l’accessibilitat total de les instal·lacions d’una escola que, a més de pistes esportives, també inclou un pati coeducatiu.
Visita a les obres d’ampliació del CEIP Alberto Selma de Santa Magdalena
Vicent Marzà ha visitat també l’ampliació el CEIP Alberto Selma de Santa Magdalena, que també està en el tram final d’obres. L’obra permet que el centre passe a tindre 2 aules d’Infantil i 4 de Primària, a més dels serveis de menjador; aula multiús, adaptada com a laboratori de ciències i plàstica, i un espai de gimnàs.
En l’exterior, s’han dissenyat dos patis: un de Primària, amb un gran espai cobert per a poder eixir a l’exterior quan ploga, i un altre d’Infantil, amb zones de jocs i vinculat a les extensions exteriors de les aules; a més d’una pista esportiva i un hort escolar amb instal·lacions de reg, que ajudaran al creixement dels vegetals plantats.
Marzà ha volgut destacar que “ara, quan ens plantegem una obra d’aquestes característiques en poblacions com Santa Magdalena, tenim molt en compte invertir en instal·lacions que milloren molt els serveis educatius, però que també tinguen una extensió d’ús per a la resta de la població, com és, en aquest cas, la pista esportiva, perquè puga ser utilitzada per les associacions i els col·lectius locals fora de l’horari lectiu”.
Millora de les infraestructures educatives al Baix Maestrat: 37,5 milions d’euros d’inversió
La construcció del nou CEIP Jaume I i l’ampliació del CEIP Alberto Selma s’emmarquen dins del pla Edificant, a través del qual la Conselleria inverteix prop de 37,5 milions d’euros en obres de millora de 17 centres educatius que tramiten 8 ajuntaments.
Aquesta inversió, el gruix de la qual es concentra a Vinaròs amb uns 26,2 milions d’euros per actuacions en 7 centres educatius, segons explica Marzà, “no només permet fer un salt cap al futur en la qualitat educativa de la comarca, sinó que també ajuda a refermar l’activitat econòmica de les comarques del nord, perquè generem més de 900 llocs de treball en el sector de la construcció”.
Les 17 actuacions al Baix Maestrat suposen la construcció de quatre col·legis nous, ja que al CEIP Jaume I de Vinaròs cal sumar el nou aulari del CRA Araboga de Canet lo Roig, que va entrar en funcionament el curs passat amb una inversió de prop d’1,5 milions d’euros per part de la Conselleria. Els altres dos centres que es construiran de nou són el CEE Baix Maestrat de Vinaròs, que compta amb una inversió de la Conselleria de 6,4 milions d’euros i s’alçarà a la parcel·la de l’avinguda Leopoldo Querol, que actualment ocupen les instal·lacions provisionals del CEIP Jaume I, i el CEIP Mare de Déu dels Àngels de Sant Mateu, que es demolirà per a construir-lo de nou en el mateix lloc amb una inversió de 4,4 milions d’euros.
Hi ha més actuacions que inclouen reformes, ampliacions i rehabilitacions de centres. A part del CEIP Alberto Selma de Santa Magdalena, està el CEIP La Mola d’Alcalà de Xivert, on el consistori ja ha adjudicat el projecte d’execució i preveu iniciar les obres al llarg d’aquest 2022 amb una inversió de 3,4 milions a càrrec de la Conselleria; també l’ampliació de l’IES José Vilaplana de Vinaròs, on la Conselleria destina 12,6 milions d’euros. En aquest últim cas l’Ajuntament ja té el projecte d’execució redactat i prepara la licitació de les obres.
Aquesta planificació del pla Edificant al Baix Maestrat inclou altres obres que ja han conclòs: les millores de l’IES Leopoldo Querol i del CEIP Mare de Déu de la Misericòrdia, els dos de Vinaròs; el CEIP Marqués de Benicarló, i la rehabilitació del CEIP Felicinda Collell de Càlig.
Altres actuacions que s’han completat són els estudis estructurals del CEIP Mestre Francés Catalán i els IES Joan Coromines i Ramón Cid de Benicarló, tres intervencions que sumen una inversió de prop de 72.000 euros per part de la Conselleria amb l’objectiu de determinar l’abast de les futures obres de rehabilitació d’aquests tres centres.
Les tres actuacions restants són les obres de millora de dues escoles de Vinaròs, l’Assumpció i Sant Sebastià, amb una inversió conjunta d’1,4 milions per part de la Conselleria, i de les quals l’Ajuntament ja ha adjudicat la redacció del projecte d’execució, i la inversió de més de 58.000 euros de la Conselleria en Traiguera perquè l’Ajuntament modernitze el CEIP Verge de la Font de la Salut.