El Govern Provincial impulsa una moció per a instar el Govern Central que modifique la legislació i permeta a les administracions locals poder utilitzar els recursos propis en favor de servicis i millores per al benestar de la ciutadania
“La falta de Pressupostos Generals de l’Estat entorpix la situació financera dels qui ens esforcem per mantindre un control del gasto per a tindre uns comptes sanejats. I, a més, té com a principals damnificats a la ciutadania ja que afecta directament la gestió dels serveis públics dels seus municipis”, lamenta la presidenta Marta Barrachina
. La Diputació de Castelló exigirà al Govern d’Espanya que preserve i garantisca l’autonomia local i permeta utilitzar els recursos propis per a inversions.
El Govern Provincial ha impulsat una moció per a la seua aprovació en ple i amb la finalitat d’instar el Govern Central que modifique la legislació i permeta a les administracions locals poder utilitzar els recursos propis en favor de serveis i millores per al benestar de la ciutadania.
“La falta de Pressupostos Generals de l’Estat entorpix la situació financera dels qui ens esforcem per mantindre un control del gasto per a tindre uns comptes sanejats. I, a més, té com a principals damnificats a la ciutadania ja que afecta directament la gestió dels serveis públics dels seus municipis”, ha lamentat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.
La dirigent provincial ha incidit en què “esta Diputació defén el local exigint responsabilitats al Govern d’Espanya” i, en este cas, “no podem permetre que una decisió arbitrària comporte al fet que les administracions siguen castigades i no puguen emprar el superàvit a inversions en els seus municipis”.
Com s’exposa en la moció que serà debatuda en el ple ordinari del mes d’abril que tindrà lloc este dimarts 22, la renúncia del president del Govern, Pedro Sánchez, a la seua obligació de presentar uns Pressupostos Generals per a 2025 té com a principals perjudicats als ciutadans, perquè afecta directament la capacitat de gestió dels serveis públics als pobles i les ciutats. Ara els lliuraments a compte ja no són eixe 13% més que van anunciar a l’inici de l’any, la qual cosa comporta que els ajuntaments rebran 1.200 milions d’euros menys. Al problema d’eixa minoració dels ingressos de l’estat que rebran els consistoris, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha decidit que el superàvit ja no es podrà invertir als pobles i ciutats en inversions sostenibles financerament. Només ho podran destinar al deute, no obstant això, cal ressaltar que hi ha ajuntaments que no tenen deute. “El seu incompliment amb els ciutadans davant l’absència de pressupostos té greus conseqüències sobre la nostra província. No sols ens neguen inversions, sinó que a més segresten la nostra autonomia”, ha expressat Marta Barrachina, qui ha incidit que “estem parlant de recursos propis, de diners que ja està en les nostres arques i que va destinat a les millores dels municipis, als seus carrers, espais públics, centres socials o serveis essencials”. “És incomprensible que el Govern impose com utilitzar els recursos propis a un ajuntament o a una diputació”, ha reiterat la dirigent provincial.
Per tot això, a través de la moció presentada per a ser debatuda en ple, la Diputació de Castelló instarà el Govern d’Espanya a actualitzar i revisar la Llei d’Estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera per a permetre a les entitats locals utilitzar els estalvis perquè puguen atendre les seues necessitats.
La proposta d’acord també inclou instar el Govern d’Espanya que adopte de manera urgent mesures legislatives que permeten als governs locals rebre, amb caràcter urgent, els lliuraments a compte per la seua participació en els tributs de l’Estat (PTE) que van ser anunciades a la FEMP en la Comissió Nacional d’Administració Local (CNAL) celebrada el juliol passat. En conjunt, es reclamen 28.935 milions per a 2025. Així mateix, a través de la moció s’instarà el Govern d’Espanya a convocar de manera urgent la Comissió Nacional d’Administració Local.