La XIII Setmana de la Ciència de Benicarló se celebrarà del 12 al 17 de maig amb activitats pensades per a tots els públics i amb la participació de científics de primer nivell. Alguns dels actes més destacats seran la presència de l’equip científic del programa El Hormiguero i la visita, el 2 de juny, d’un premi Nobel gràcies a la col·laboració amb la Fundació Premis Rei Jaume I.
Benicarló es prepara per a viure una de les edicions més riques i diverses de la Setmana de la Ciència, que convertirà durant una setmana la ciutat en un espai de reflexió i coneixement de les qüestions científiques més actuals.
Així ho han constatat l’alcalde de Benicarló, Juanma Cerdá, el regidor d’Educació, Carlos Delshorts, el president de l’Associació Benicarlanda d’Amics de la Ciència i la Salut (Abacs) i reconegut enginyer i científic, Àngel Alberich, i el tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Rafa Sánchez, que han coincidit a destacar la importància de «la divulgació científica com a eina transformadora, especialment entre els més joves».
Una setmana plena d’activitats científiques per a tots els públics
La Setmana de la Ciència se celebrarà del 12 al 17 de maig amb activitats en diferents espais de Benicarló: el saló d’actes de Caixa Benicarló, la plaça de la Constitució, el MucBe o l’Auditori Pedro Mercader. La programació inclourà una fira del coneixement, xarrades, exposicions, tallers i activitats de divulgació, tant en espais formals com informals. Entre altres propostes, destaquen La Ciència a la Biblioteca, La Ciència al Bar, la xarrada sobre xips de llum de José Capmany o la conferència sobre la ciència de la visió de Conchi Lillo.
La DANA de València, des d’una perspectiva multidisciplinària
Un dels actes centrals del programa serà la xarrada de dissabte 17 a càrrec d’Emilio Cerdá, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid, que parlarà de l’episodi de la DANA viscut a València des de l’òptica de la meteorologia, la climatologia, la hidrologia i l’economia. L’acte s’emmarca en la voluntat d’abordar la ciència des d’una mirada transversal i útil per a la societat.
Els científics d’‘El Hormiguero’ faran experiments en directe a Benicarló
També dissabte, a l’Auditori Pedro Mercader, tindrà lloc un dels actes més esperats de la Setmana: la visita de l’equip científic d’El Hormiguero. Dirigits per la física i divulgadora Almudena Cerrudos, els set membres del grup oferiran una demostració pràctica d’experiments científics i reflexionaran sobre la ciència a la televisió.
Un premi Nobel visitarà Benicarló el 2 de juny
La Setmana de la Ciència es prolongarà simbòlicament fins al 2 de juny amb la visita d’un premi Nobel, encara per confirmar, en col·laboració amb la Fundació Premis Rei Jaume I. El científic, que serà un dels 20 premis Nobel que es reuniran a València aquella setmana, impartirà una xarrada adreçada a alumnat de Benicarló, en una aposta decidida per l’educació i l’impuls de la inspiració científica.
Reconeixement al talent local i participació dels centres educatius
L’alcalde de Benicarló, Juanma Cerdá, ha afirmat que «amb la Setmana de la Ciència mostrem el compromís de Benicarló amb el coneixement científic, l’esperit crític i la construcció d’una societat més coherent». L’alcalde ha definit la iniciativa com «un diamant que hem de continuar polint» i ha destacat el talent local, representat per figures com Ángel Alberich, «un dels millors ambaixadors de la ciutat».
Ángel Alberich, president d’Abacs i impulsor de la iniciativa, ha subratllat que aquesta és «una de les edicions més multidisciplinars que hem organitzat fins ara. Tractarem temes molt diversos i des de punts de vista molt diferents». «Volem inspirar els joves, detectar talents i fer créixer la ciència des de Benicarló», ha remarcat l’enginyer i científic, que ha reconegut que «un dels meus objectius és poder retornar a Benicarló, la meua ciutat, part del coneixement que he anat adquirint al llarg dels anys, i inspirar a més gent i a més joves».
Alberich també ha posat en valor la relació entre l’art i la ciència, que es vorà reflectida en l’exposició que es podrà visitar al MucBe ‘She Shapes Science’, una col·lecció de la família Alberich-Ferrer que consta de 20 làmines inspirades en 20 científiques que han destacat en diferents camps i que ha il·lustrat magistralment María Herreros, considerada una de les 100 millors il·lustradores del món.
La Setmana de la Ciència donarà enguany un gran protagonisme a l’alumnat dels centres educatius a través de la Fira del Coneixement BLóLab, que tindrà lloc a la plaça de la Constitució. Com ha explicat Rafa Sánchez, tècnic de Cultura, «fem un salt qualitatiu per oferir als estudiants l’oportunitat de compartir els seus projectes en un entorn obert i al mateix temps plantem la llavor per a motivar els joves que vulguen optar per un futur relacionat amb la ciència».
El cartell que il·lustra aquesta 13 edició de la Setmana de la Ciència és obra, un any més, de la il·lustradora i escenògrafa Anna Fonollosa.