Subratlla que el contingent posat en marxa després de les riuades, que ha permés evacuar una mitjana de 15.000 tones al dia, “ha suscitat l’interés de les institucions europees”
Destaca que la Generalitat ha assumit competències municipals amb una inversió de 179 milions d’euros per a agilitzar la reconstrucció i ajudar els ajuntaments
Reclama al Govern que “pose de la seua part” i retire els residus que són de la seua competència, com els situats en llits i barrancs
Avança que el Consell utilitzarà màquines per a deshidratar llots i poder donar-los una segona vida útil, com ocorre amb les terres, reutilitzades en obres o per al segellament d’abocadors per a contribuir a una economia més circular i sostenible
El president visita el Centre de Transferència de Residus de Quart de Poblet–Manises per a conéixer com s’ha dut a terme el procés de separació de materials i l’emmagatzematge de llots
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat l’eficàcia del Consell en la gestió dels residus provocats per les inundacions d’octubre, “un contingent sense procedents a Espanya que ja ha suscitat l’interés de les institucions europees”, així com el treball que està realitzant per a reutilitzar-los i donar-los una segona vida “amb tot el respecte al medi ambient”.
A més, el cap del Consell ha anunciat la creació d’un abocador d’emergència en cada província “per a disposar d’infraestructures suficients en el futur” i gestionar les conseqüències de fenòmens meteorològics extrems.
Mazón s’ha manifestat d’esta manera en la seua visita al Centre de Transferència de Residus de Quart de Poblet-Manises, a on ha acudit juntament amb el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, per a conéixer com s’està duent a terme el procés de separació de materials i reciclatge i l’emmagatzematge de llots.
El cap de l’executiu valencià ha explicat que les riuades van generar entre 800.000 i 1.500.000 tones de residus en una sola nit, “l’equivalent al 10 % dels residus anuals de tota Espanya”, la qual cosa ha requerit un “dispositiu sense precedents de mitjans humans i materials” en el qual la Generalitat ha invertit 179 milions d’euros a través de diferents contractes d’emergència, a més de sumar recursos propis.
En este sentit, ha assenyalat que el Consell ha finançat esta quantitat “assumint competències municipals” i ha reclamat que el Govern central “pose de la seua part, prenga nota de l’exemple i retire, a més, els residus que són de la seua competència, com els situats en llits i barrancs”.
El president ha incidit en l’“eficàcia” del pla de xoc per a la gestió de residus de les riuades per a continuar avançant en la recuperació. Una iniciativa que encara l’última fase, en la qual es preveu el buidatge total dels punts d’apilament local (PAL) i els punts de transferència.
Al respecte, ha explicat que, dels tres grans punts de transferència, el de Catarroja es troba ja pràcticament buit. “Gràcies a la celeritat i a la correcta gestió del treball s’han minimitzat els riscos que els residus podien implicar per a la salut pública i el medi ambient”, ha afegit.
El cap de l’executiu valencià ha destacat que el pla desenrotllat pel Consell ha permés crear “noves figures que no hi havia fins al moment, nous procediments i mecanismes en l’àmbit de la gestió pública de residus que incorporarem en el nou pla integral de residus”, que també prevorà la creació d’un abocador d’emergència en cada província.
La gestió desenrotllada per la Generalitat, que ha retirat “volums de rècord en cinc mesos”, ha demostrat “la importància de disposar d’un sistema àgil i solvent que ens ha permés gestionar en les primeres setmanes fins a 1.000 camions de distint tonatge simultàniament per a evacuar una mitjana de més de 15.000 tones al dia”, ha agregat el president.
Centre de Transferència Quart-Manises
Mazón ha ressaltat el treball que s’està desenrotllant en el punt de transferència de Manises-Quart de Poblet, a on ja s’han gestionat 50.000 tones de residus des de l’inici de l’operació i s’emmagatzemen 30.000 metres cúbics de llots en els espais habilitats per la Generalitat.
La gestió de residus en este punt, ha explicat el president, “té l’objectiu de garantir la valorització de materials i reduir el mínim enviament a abocadors”, gràcies a la classificació i separació de residus, el cribratge i trituració de materials per a separar fraccions fines i voluminoses, i el transport de materials valoritzables a gestors autoritzats per al seu reciclatge o reutilització.
Així mateix, es busquen possibles aplicacions per a les terres obtingudes i l’eliminació controlada de residus no valoritzables, “garantint la seua disposició en abocadors autoritzats amb el menor impacte ambiental possible”.
Finalment, el cap del Consell ha anunciat que es portaran màquines a este centre “per a deshidratar els llots i així poder donar-los una segona vida útil tal com s’està fent amb la terra, que serà reutilitzada en obres de construcció o per al segellament d’abocadors”, amb la finalitat de contribuir a una economia més circular i sostenible.