La diputada de Transparència i Participació Ciutadana, María Tormo, presenta la nova publicació editada per la Diputació sobre portals de transparència i comunicació activa
Un document que porta per títol ‘Full de ruta per al disseny estratègic d’un portal de transparència clar’ i que “representa el ferm compromís de l’equip de Govern Provincial amb la transparència, l’accés a la informació pública i el bon govern”, assenyala María Tormo
La Diputació Provincial de Castelló reforça la seua aposta per la transparència i edita una guia per a avançar cap a administracions més transparents, accessibles i pròximes a la ciutadania.
La diputada de Transparència i Participació Ciutadana, María Tormo, ha presentat, al costat del cap de Servei d’Administració i Innovació Pública de la institució provincial, Borja Colón de Carvajal, i el coordinador de la guia, Rafael Camacho, la nova publicació editada per la institució sobre portals de transparència i comunicació clara.
Un document que porta per títol ‘Full de ruta per al disseny estratègic d’un portal de transparència clar’ i que “representa el ferm compromís de l’equip de Govern Provincial amb la transparència, l’accés a la informació pública i el bon govern”, ha assenyalat María Tormo. I és que la transparència, tal com ha expressat la diputada, “no és només una obligació legal, sinó un pilar fonamental per a enfortir la confiança de la ciutadania en les institucions públiques”.
Pel que la Diputació de Castelló ha assumit la responsabilitat de liderar un procés de transformació que garantisca que “la informació pública siga clara, accessible i compressible per a tots els ciutadans”, ha indicat Tormo, qui ha afegit que “este full de ruta que hui presentem és una ferramenta essencial per a avançar cap a eixe objectiu”.
La guia és el resultat dels aprenentatges després del procés d’avaluació realitzat en el portal de transparència de la Diputació de Castelló. Este diagnòstic ha sigut realitzat per un grup multidisciplinari d’experts en transparència i comunicació clara en col·laboració amb l’equip tècnic responsable del portal, en el qual s’ha avaluat l’estructura web, el disseny, el llenguatge, la usabilitat i l’accessibilitat del portal, així com el compliment de les obligacions de publicitat activa de la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana.
Com ha explicat la diputada de Transparència, en este full de ruta “s’arrepleguen recomanacions organitzatives i tècniques que permeten fer més comprensible i accessible la informació publicada en el nostre portal de transparència”. Entre elles, cal destacar la importància d’utilitzar un llenguatge clar i senzill, organitzar la informació de manera lògica i intuïtiva, i emprar formats accessibles i reutilitzables que “faciliten la seua comprensió i ús per part de la ciutadania”, ha subratllat Tormo.
Així doncs, la publicació, que oferix quinze consells, en els quals es definix la situació que pretén abordar-se i una sèrie de recomanacions pràctiques, se centra, per tant, en com abordar un procés complex com és la clarificació d’un portal de transparència, abordant qüestions estratègiques, legals, tècniques i organitzatives, en tant que es tracta de “un procés transformador que implica a tota l’entitat”, ha apuntat la diputada provincial.
En este sentit, María Tormo, ha destacat que “el suport polític és fonamental per a l’èxit d’este procés”. Per això, “des de la Diputació de Castelló assumim el lideratge necessari per a impulsar la clarificació del nostre portal de transparència, demostrant així, el nostre compromís amb la millora contínua dels serveis públics i amb la rendició de comptes a la ciutadania”.
“Este suport polític no sols legitima les decisions de l’equip encarregat de dur a terme el procés, sinó que també motiva i facilita la col·laboració interna entre els diferents departaments de la nostra institució”, ha afegit la diputada. D’esta manera, ha convidat a tots els actors involucrats, tant interns com externs, a sumar-se a este esforç col·lectiu.
Perquè “la clarificació dels portals de transparència és una tasca compartida que requerix del compromís i la participació activa de tots els responsables polítics i tècnics de les organitzacions públiques, així com de la col·laboració amb la ciutadania i altres agents socials”, ha ressaltat María Tormo.
Així doncs, este full de ruta és l’inici d’un camí cap a una administració més transparent, accessible i pròxima a la ciutadana. “Confiem que les recomanacions i ferramentes ací presentades siguen de gran utilitat per a totes les administracions que desitgen millorar els seus portals de transparència i enfortir la relació de confiança amb la societat”, ha conclòs Tormo.