Assenyala que la Generalitat “ha ingressat 2.541 milions d’euros en 2024 i que la recaptació tributària creix un 7,8 %, la qual cosa demostra que es pot recaptar més abaixant els impostos”
Destaca que la reforma fiscal, amb l’eliminació de donacions i successions i la rebaixa de tipus en transmissions patrimonials, “estalvia 127,5 milions als valencians, alacantins i castellonencs durant el seu primer any natural complet en vigor”
Ressalta l’augment en un 48 % de les donacions “mobilitzant actius i estalviant 5 milions d’euros als ciutadans”, i “que 12.223 jóvens han tingut un estalvi mitjà de 1.414 euros en la compra de la seua vivenda” per la rebaixa de l’ITP
Defén que rebaixar la pressió fiscal “és política social amb ampli impacte sobre les rendes mitjanes i baixes” i posa com a exemple les mesures fiscals per a facilitar l’accés a la vivenda i les deduccions en gastos de salut i esportius, entre altres
Insta el Govern a posar en marxa “impostos zero” per als afectats per les riuades i a aprovar el FLA extraordinari per a garantir el nivell de qualitat de les polítiques socials, a més de “reconsiderar” el pagament fraccionat de l’impost sobre la renda als damnificats
Retrau a l’executiu central “81 pujades d’impostos i cotitzacions des de 2018” i remarca l’aposta del Consell per un entorn fiscal “més just, equitatiu i atractiu” per a ciutadans i inversors
Avança que en el tram autonòmic de l’impost sobre la renda “hem passat d’ingressar 6.000 milions d’euros a 6.800, fins i tot havent realitzat desgravacions i rebaixat la pressió fiscal”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat este dijous que l’increment del 7,8 % de la recaptació de l’Agència Tributària Valenciana (ATV) durant 2024 fins als 2.541 milions d’euros demostra que “la política fiscal del Consell funciona, ja que deixa més renda disponible per als ciutadans, especialment a les rendes baixes i mitjanes, i al mateix temps, incentiva l’economia”.
Així ho ha remarcat durant la presentació del balanç de recaptació de 2024 de l’ATV, en la qual ha estat acompanyat per la consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, i a on ha ressaltat que “demostrem amb fets que es pot recaptar més abaixant els impostos”, a més de la prioritat del Consell per “seguir per esta senda, perquè abaixar impostos funciona”.
Carlos Mazón ha destacat que la reforma fiscal del Consell, amb l’eliminació de l’impost de donacions i successions i la rebaixa de tipus en transmissions patrimonials per a facilitar l’accés a la vivenda de jóvens i col·lectius vulnerables, “estalvia 127,5 milions en total als valencians, alacantins i castellonencs durant el seu primer any natural complet en vigor”.
Així mateix, ha incidit en l’augment en un 48 % de les donacions “mobilitzant actius i estalviant quasi cinc milions d’euros als ciutadans”, així com els 12.223 jóvens beneficiats de les noves tarifes en la compra de la seua primera vivenda “amb un estalvi mitjà de 1.414 euros per contribuent”.
Al respecte, el president ha defés que rebaixar la pressió fiscal “és política social per a les famílies amb ampli impacte sobre les rendes mitjanes i baixes” i ha posat com a exemple les rebaixes dels tipus reduït i superreduït per a la compra de vivenda i deduccions en gastos de salut o activitats esportives, entre altres.
“Més ingressos significa més recursos per a polítiques socials”, ha incidit Mazón, qui ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana està fent més esforç fiscal a pesar de ser l’autonomia pitjor finançada d’Espanya”.
En esta línia, el president ha reclamat al Govern que es permeta finançar l’excés de dèficit mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmica extraordinari, “una cosa que se’ns nega per primera vegada en 12 anys i just en el pitjor moment, quan més ho necessitem per a garantir el nivell de qualitat que volem per a la sanitat, l’educació i els servicis socials”.
Mazón ha advocat per un entorn fiscal “més just i equitatiu per a ciutadans i inversors que també confien en esta terra i que continuen arribant”.
Així ha realçat el teixit empresarial que ha trobat a la Comunitat Valenciana “un espai per a multiplicar la seua activitat i generar més ocupació i riquesa”, gràcies a la simplificació administrativa i a les mesures per a incentivar les inversions posades en marxa pel Consell i que suposen més ingressos per al territori, necessaris “per a accelerar la recuperació de les zones afectades per les riuades”.
‘Impost zero’ per als afectats per a les riuades
Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha retret a l’executiu central “81 pujades d’impostos i cotitzacions des de 2018” i ha lamentat el seu “populisme fiscal” per atorgar ajudes als afectats per les riuades i “després recaptar més impostos” o “anunciar-les i després no donar-les”.
Per això, ha exigit ‘impost zero’ per als damnificats com l’extensió a 2025 de l’exempció de l’impost sobre béns immobles (IBI) i de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l’IVA zero per al canvi de vehicle i rehabilitació de vivendes.
Igualment ha instal·lat el Govern a “reconsiderar” el pagament del segon termini fraccionat de l’impost de la renda als afectats “perquè eixe càrrec arriba en el pitjor moment” i s’ha preguntat si l’executiu permetrà que arribe abans este càrrec en l’IRPF que les seues pròpies ajudes.
La comunitat autònoma amb més desgravacions fiscals
Al marge de les dades de recaptació en tributs propis i cedits, Carlos Mazón ha avançat el bon acompliment del passat any en el tram autonòmic de l’IRPF, ja que “s’ha passat d’ingressar 6.000 milions d’euros a 6.800, fins i tot havent fet desgravacions fiscals i rebaixat la pressió fiscal”.
Carlos Mazón ha assenyalat que la Comunitat Valenciana s’ha consolidat “com la comunitat amb més desgravacions fiscals en l’impost sobre la renda” i ha posat com a exemple les deduccions socials per gastos de salut o esportius que se sumen a altres mesures de suport a les famílies com l’educació gratuïta de 0 a 3 anys.
Balanç fiscalitat 2024
L’augment de la recaptació aconseguit en 2024 s’explica sobretot per l’estiró de l’impost de transmissions patrimonials oneroses, que amb 1.545 milions d’euros en ingressos i 1.564 milions d’euros en drets reconeguts representa més de la mitat de l’acció directa de l’ATV i arriba als nivells més elevats en el que va de segle, amb l’única excepció dels anys que van precedir a la crisi immobiliària de 2008.
Per províncies, Alacant va experimentar un increment de més del 10 %, tant en drets reconeguts com en ingressos tributaris, que es van situar en 1.117.950 euros; Castelló va registrar un augment del 15,5 % en drets reconeguts i un 13,68 % en ingressos fins als 212.130 euros; mentres que en la província de València els ingressos i drets van augmentar més d’un 4 %, en què els primers es van situar en 1.211.507.286 euros en total.
El notable increment a Alacant i Castelló, superior a les dos xifres en térmens percentuals, demostra el fort desenrotllament econòmic que està tenint lloc en estes províncies, principalment gràcies a l’activitat immobiliària i a les inversions empresarials.
De tots els tributs gestionats per l’ATV, l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats és el que suposa un major pes en els drets reconeguts i en la mateixa recaptació. En 2024 es va arribar als 1.928 milions de recaptació, un 18,5 % més que en 2023 i la més alta registrada en este impost des de l’any 2007.
Per províncies, Alacant va experimentar un increment del 17,24 % en drets reconeguts, Castelló un 21,34 % i València un 19,54 %, la qual cosa demostra que tot el territori de la Comunitat Valenciana resulta atractiu a l’hora d’atraure noves inversions.
En la modalitat d’actes jurídics documentats d’este impost, especialment lligat a les escriptures notarials, els ingressos van arribar als 379 milions d’euros després d’augmentar un 22,47 %.
Alleujament fiscal: estalvi i augment de les donacions
En el cas concret de la bonificació del 99 % en l’impost de successions per als grups I i II (descendents i adoptats, cònjuges, ascendents i adoptants), l’estalvi és de 99,1 milions en total. Els drets reconeguts s’han situat en 223 milions (206 en la modalitat de successions i 17 en la modalitat de donacions) i els ingressos en 196 milions (184 en successions i 11 en donacions).
Un altre efecte derivat d’esta bonificació és el notable increment de l’import global de la base liquidable, la qual cosa evidencia que els contribuents han respost a l’incentiu fiscal amb un major ús de la figura de la donació, una cosa que al mateix temps implica un fort estímul de l’economia de la Comunitat Valenciana.
En este sentit, cal destacar que les donacions en els grups I i II han passat de 39.220 en 2023 a 58.159 en 2024. D’estos declarants, únicament han ingressat alguna quantitat 8.605 contribuents i l’import mitjà pagat en 2024 s’ha reduït en un 86,6 % respecte a 2023, passant de 3.215 euros a 432 euros. Estos contribuents s’han estalviat 4,8 milions d’euros.
Per províncies, destaca Alacant amb una disminució de les quotes ingressades pels contribuents de 3,1 milions i un augment significatiu de donacions: de 12.510 en 2023 a 18.830 en 2024. A València la diferència ha sigut d’1,1 milions, a on s’ha passat de 21.456 declaracions en 2023 a 31.674 en 2024; i a Castelló, la diferència és menor donat el menor volum d’operacions (5.254 en 2023 i 7.655 en 2024), que han estalviat 583.060 euros en total.
Estalvi en l’ITP per a jóvens i vulnerables
D’altra banda, la reducció dels tipus reduïts i superreduïts de l’impost de transmissions patrimonials ha suposat que els 18.070 declarants que s’han acollit a estes tarifes des de gener del passat s’hagen estalviat en total 23,6 milions d’euros o, cosa que és el mateix, 1.306 euros de mitjana.
Per províncies, Alacant presenta un estalvi mitjà de 1.242 euros en 6.642 declaracions, 1.145 euros de mitjana a Castelló en 2.545 declaracions, i València va registrar 8.883 declaracions, amb un estalvi mitjà de 1.400 euros.
La tarifa específicament enfocada als jóvens menors de 35 anys que adquirixen la seua primera vivenda habitual va ser la més utilitzada, amb 12.223 declaracions i un estalvi mitjà de 1.414 euros per contribuent. El repartiment per províncies va ser de 4.279 contribuents a Alacant que van estalviar en total 5,8 milions d’euros, 1.718 a Castelló que van estalviar 2,2 milions d’euros i 6.226 a València que van estalviar 9,3 milions.
Este estalvi també es trasllada a la resta de col·lectius beneficiats per les noves tarifes de l’impost sobre transmissions aprovades pel Consell: persones amb discapacitat (estalvi mitjà de 759 euros), famílies nombroses i monoparentals (estalvi mitjà de 550 euros), dones víctimes de violència de gènere (estalvi mitjà de 827 euros), VPO de règim especial que siga la primera vivenda habitual (estalvi mitjà de 746 euros) i VPO de règim general que siga la vivenda habitual (estalvi mitjà de 1.525 euros).
Finalment, l’impost sobre el patrimoni aconseguix uns drets reconeguts que ascendixen a un poc més de 199 milions d’euros, un 1,5 % més que en 2023, mentres que la xifra dels tributs sobre el joc se situa en 156 milions d’euros, una quantia que reflectix un increment d’un 4,2 % respecte a 2023, la qual cosa mostra també el creixement d’este sector.
Elevada execució
Entre els aspectes més destacats de la labor que exercix l’ATV en la gestió dels tributs que té cedits i els propis destaca l’elevat percentatge d’execució (98 %) dels ingressos realitzats sobre els drets reconeguts gràcies a l’ocupació noves ferramentes que faciliten la generació i pagament d’autoliquidacions, així com a les tasques de gestió, valoració, inspecció i recaptació per a garantir el procediment correcte en les declaracions.
De fet, dels 2.593 milions d’euros registrats en concepte de drets reconeguts, la Generalitat ha ingressat 2.541 milions d’euros, unes xifres que evidencien que el procés d’obertura de l’agència, de digitalització de l’administració i les nostres campanyes extensives de gestió per a impulsar l’autoliquidació d’impostos estan funcionant “davant d’altres èpoques en les quals la ciutadania es veia sotmesa a processos de sanció, inspeccions, etcètera, perquè procediren al pagament dels seus impostos per les dificultats que hi havia per a això”.
L’Agència Tributària Valenciana proporciona esta informació a través d’un apartat d’estadístiques tributàries en la seua pàgina web, tant en format gràfic com descarregable. Pròximament es podran consultar més detalls dels impostos amb més impacte recaptatori, com són l’impost sobre transmissions patrimonials oneroses i actes jurídics documentats i l’impost sobre successions i donacions. Tot això amb l’objectiu de millorar la transparència de la informació tributària i que la ciutadania puga tindre un major coneixement d’estes dades.