- Iván Sánchez Cifre: “És un gran orgull i tots els negocis vinculats al turisme multiplicaran les seues oportunitats”
- És un reconeixement molt exclusiu i que solament havien rebut fins ara huit municipis de tota la provínci
L’Ajuntament de Sant Jordi continua fent passos molt ferms per a convertir el municipi en un referent turístic no sols del nord de la província de Castelló, sinó de la Comunitat Valenciana. Fruit d’eixe treball de l’equip de Govern, la Generalitat Valenciana ha decidit concedir a Sant Jordi la distinció com a municipi turístic de rellevància de la Comunitat Valenciana.
Es tracta d’un reconeixement del més alt nivell a nivell autonòmic, que solament ostenten fins ara huit municipis de la província de Castelló, i que unix a una altra gran notícia com és el pròxim reconeixement de la Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic.
Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, que ha volgut reconéixer el treball de l’equip de Turisme, amb l’edil Thomas Maier al capdavant, ha assegurat que “el reconeixement de Sant Jordi com a municipi de rellevància turística de la Comunitat Valenciana és un trampolí per al poble i per a totes les empreses del municipi. És un gran orgull per a l’equip de Govern i per a totes les veïnes i veïns del poble, però és especialment rellevant perquè, a partir d’ara, tots els negocis vinculats al sector turístic de Sant Jordi multiplicaran les seues oportunitats”.
Es tracta d’un distintiu que atorga Turisme als municipis amb un model de ciutat turística del futur, segons destaca la mateixa Generalitat Valenciana. Este distintiu significa un reconeixement a la proactivitat del municipi i per a obtindre’l es combinen criteris objectius amb criteris qualitatius.
Entre les qüestions que destaca la Generalitat perquè un municipi siga reconegut com ‘de Rellevància’, segons assenyala la pròpia institució autonòmica, estan el tindre un pla estratègic del turisme, treballar amb la participació del sector turístic, a més de pertànyer a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, així com confirmar el seu compromís en la lluita contra l’intrusisme, a més de subscriure el Codi Ètic del Turisme o tindre una política de formació de capital humà.
D’esta manera, Sant Jordi s’unix a un prestigiós llistat de municipis turístics de Rellevància que ja integraven a la província de Castelló les poblacions d’Alcalà de Xivert, Benicàssim, Castelló, Montanejos, Morella, Oropesa, Peníscola i Segorbe.
La Mostra d’Oficis serà Festa d’Interés Turístic Autonòmic
Este anunci se suma al conegut esta mateixa setmana que la Generalitat Valenciana reconeixerà pròximament la Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Es tracta d’una notícia molt esperada i que suposa un important reconeixement al treball de l’Ajuntament, de l’organització d’este esdeveniment i de molta gent del poble.
L’equip de Govern que dirigix l’alcalde Iván Sánchez Cifre, portava prop d’un any treballant per a aconseguir este important reconeixement, que suposarà un important impuls tant per a la Mostra com `per al propi turisme de Sant Jordi. De fet, els tècnics de Turisme han estat molt de temps recopilant tota la documentació necessària per a posar en valor el paper que té la Mostra d’Oficis Tradicionals en la dinamització del turisme i l’economia, no sols en el municipi, sinó en tota la comarca.
Iván Sánchez Cifre ha celebrat “esta magnífica notícia que portàvem esperant molt temps. És un important reconeixement al treball que porten fent molt temps moltes persones per a convertir al poble en un referent a nivell turístic gràcies a la posada en valor de les nostres tradicions”.
L’alcalde de Sant Jordi destaca que “es tracta de la major mostra de tota Espanya dedicada exclusivament als oficis artesanals i que es fa gràcies a la col·laboració d’associacions i veïns, que treballen durant tot l’any perquè puguem gaudir tots amb molts estands i de qualitat. Cal tindre en compte que es tracta dels dies més multitudinaris de tot l’any a Sant Jordi, ja que en eixe cap de setmana es concentren milers de visitants entre els veïns del poble i altres residents de la comarca, a més de turistes de tota Espanya”.
Cal recordar que el Ple de l’Ajuntament de Sant Jordi va aprovar al febrer la proposta de l’equip de Govern que dirigix Iván Sánchez Cifre perquè la Mostra d’Oficis Tradicionals fora reconeguda com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic per part de la Generalitat Valenciana.
Per a això, el Consistori argumentava que es tracta de l’esdeveniment cultural més important del municipi i que se celebra fa més de 20 anys, i l’objectiu fonamental dels quals ha sigut la conservació les seues tradicions més ancestrals i la recuperació dels oficis i arts més antigues. Per això va aprovar sol·licitar a l’Agència Valenciana de Turisme que la Festivitat denominada “Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi” que se celebra durant el primer cap de setmana del mes d’agost, fora declarada d’interés turístic autonòmic per la seua tradició popular, per la seua originalitat i pel seu ampli valor cultural
Ja era Festa d’Interés Turístic Provincial
Cal recordar que fa any i mig, la Generalitat Valenciana ja va reconéixer com a Festa d’Interés Turístic Provincial la Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi. I és que la Mostra acull a més d’un centenar d’expositors i milers de visitants al llarg dels dos dies que dura este esdeveniment. A més de les activitats pròpies de l’artesania tradicional, l’Ajuntament de Sant Jordi també programa actuacions musicals, exhibicions amb animals, degustació de productes i activitats infantils.
La Mostra d’Oficis Tradicionals se celebra en la Plaça Major de Sant Jordi i els seus carrers annexos i en ella participa un centenar d’artesans arribats de tota Espanya i milers de visitants al llarg de tot el cap de setmana.
Entre els artesans que prendran part en la Mostra hi ha vidrieros, restauradors d’antiguitats i fòssils, cesteros, espardenyers, artesans de la fusta, apicultors, saboners, forjadors, artesans de morters de pedra, fabricadores d’instruments tradicionals, picapedrers, viticultors, formatgers, escultors, guarnicioneros i molts més. Així mateix, sol haver-hi una demostració de silvestrismo, amb ocells entrenats per experts, així com hi ha atraccions ecològiques i sostenibles.
A més, de la mà dels propis mestres artesans els visitants gaudixen de demostracions d’oficis que ja es troben en vies d’extinció.
D’altra banda, la gastronomia i la restauració també tenen el seu propi protagonisme en esta Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi, ja que, durant tot el cap de setmana, en la Plaça de l’Església hi ha una zona gastronòmica. En els llocs sol haver-hi gelats artesanals, embotits i formatges, pans artesanals, mel i melmelades, a més de roses, cotó de sucre pensant en els més xicotets.